Nový zákon o spotrebnej dani z alkoholických nápojov

13.03.2012 Prešov

Colný úrad Prešov dáva do pozornosti podnikateľským subjektom skutočnosť, že dňa 1. januára 2012 nadobudol účinnosť zákon č. 530/2011 z 30. novembra 2011 o spotrebnej dani z alkoholických nápojov. Tento zákon bol už aj novelizovaný a to zákonom č. 69/2012 z 1. februára 2012 s účinnosťou od 1. marca 2012.

Zákon o alkoholických nápojoch nahradil predchádzajúce 3 zákony, ktoré samostatne upravovali spotrebnú daň z liehu, spotrebnú daň z vína a spotrebnú daň z piva a súhrnne už rieši problematiku zdaňovania alkoholických nápojov (na území SR), ich výroby, monitorovania pohybu, zábezpeky na daň a podobne.

Koncepčne úplne novým spôsobom upravuje problematiku zdaňovania jednotlivých druhov alkoholických nápojov. Ustanovuje jednotnú sadzbu spotrebnej dane na alkoholický nápoj, pričom sadzba dane na jednotlivé druhy alkoholického nápoja, t. j. víno, lieh a pivo, zohľadňuje obsah alkoholu v konečnom výrobku. Cieľom zavedenia tohto systému bolo vytvorenie takej štruktúry zdaňovania jednotlivých alkoholických nápojov, ktorá by zohľadňovala všetky aspekty vplývajúce na ich výrobu, spracovanie, distribúciu a spotrebu.
Pri liehu bol zachovaný rovnaký spôsob výpočtu spotrebnej dane, no u piva a vína došlo k zásadným zmenám. Doterajší spôsob vyjadrenia koncentrácie piva v stupňoch Plato sa mení na percento objemu skutočného obsahu alkoholu v hotovom výrobku. Spôsob výpočtu účinný od 1.1.2012 už bol z dôvodu spresnenia a jednoznačnosti vyjadrenia percenta objemu skutočného alkoholu v pive novelizovaný a to s účinnosťou od 1.3.2012 a príklady výpočtu sú zverejnené na stránke www.financnasprava.sk.
Čo sa týka spotrebnej dane z vína, v tomto prípade došlo k rozčleneniu predmetu dane na hroznové víno a na fermentované nápoje. Na fermentované nápoje bola s účinnosťou od 1.1. 2012 zavedená sadzba dane, no v zmysle novely zákona, účinnej od 1.3.2012, sa budú zdaňovať len šumivé fermentované nápoje a tiché fermentované nápoje ostanú s nulovou sadzbou dane rovnako ako tiché víno.

Zákon o alkoholických nápojoch už zohľadňuje aj prijatie nového procesného predpisu, ktorým je zákon
č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov ako aj nového kompetenčného zákona pre oblasť daňovej a colnej správy, ktorými dochádza k zavŕšeniu prvej fázy reformy daňovej a colnej správy. Účelom tejto reformy je zjednotiť výber daní, cla a poistných odvodov a zmeniť daňovú a colnú správu tak, aby bola efektívnejšia v zmysle zníženia vlastných nákladov, účinnejšia z pohľadu výberu štátnych príjmov a zároveň proklientsky orientovaná, s cieľom zjednodušenia procesov a odstránenia nadbytočnej byrokracie a záťaže na strane povinného subjektu, no predovšetkým pripravená na prevzatie úlohy miesta zjednoteného výberu daní a cla.
Zmeny v zákone boli vykonané takým spôsobom, aby sa zabezpečila ich konformita s novoprijatým právnym rámcom upravujúcim správu daní, ako aj s novou štruktúrou daňovej a colnej správy.

Prechodné ustanovenia zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov umožňujú plynulé preklopenie už existujúcich registrácií a evidencií bez potreby vydávania nových. Tak napríklad v prípade, že bolo právnickej osobe alebo fyzickej osobe vydané povolenie alebo ak bola právnická osoba alebo fyzická osoba registrovaná, alebo evidovaná podľa príslušného zákona o spotrebnej dani účinného do 31. decembra 2011, považuje sa toto povolenie, registrácia alebo zaradenie do evidencie za vydané podľa predpisu účinného od 1. januára 2012.
V prípade, že konanie o žiadosti o registráciu a vydanie povolenia alebo o registráciu a zaradenie do evidencie podľa príslušného zákona o spotrebnej dani účinného do 31. decembra 2011 nebolo právoplatne ukončené, colný úrad posúdi túto žiadosť a vydá povolenie alebo zaregistruje a zaradí do evidencie podľa predpisu účinného od 1. januára 2012.

Prechodné ustanovenia k úpravám týkajúcich sa alkoholických nápojov, ktorými sú lieh, víno a pivo upravujú aj systém zložených zábezpek a to nasledovne:
(1) Prevádzkovateľ daňového skladu, ktorý má zloženú zábezpeku na daň podľa § 18 zákona č. 104/2004 Z. z. účinného do 31. augusta 2012, § 24 zákona č. 105/2004 Z. z. účinného do 31. augusta 2012 alebo § 19 zákona č. 107/2004 Z. z. účinného do 31. augusta 2012, je povinný do 31. augusta 2012 zložiť zábezpeku na daň vo výške dane pripadajúcej na priemerné mesačné množstvo alkoholického nápoja, ktoré uviedol do daňového voľného obehu za obdobie 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov, pričom do výšky zábezpeky na daň sa započíta aj daň pripadajúca na množstvo alkoholického nápoja, ktoré uviedol do daňového voľného obehu na účely oslobodené od dane. Povinnosť podľa predchádzajúcej vety sa nevzťahuje na prevádzkovateľa daňového skladu, ktorým je podnik na výrobu vína a medziproduktu alebo sklad vína a medziproduktu, ak tento prevádzkovateľ daňového skladu vyrába, spracováva, prijíma, skladuje alebo odosiela výlučne tiché víno.
(2) Ak colný úrad upustil od zábezpeky na daň prevádzkovateľovi daňového skladu, podniku na výrobu vína podľa § 18 zákona č. 104/2004 Z. z. účinného do 31. augusta 2012, prevádzkovateľovi daňového skladu, podniku na výrobu liehu, podľa § 24 zákona č. 105/2004 Z. z. účinného do 31. augusta 2012 alebo prevádzkovateľovi daňového skladu, podniku na výrobu piva, podľa § 19 zákona č. 107/2004 Z. z. účinného do 31. augusta 2012, ktorý chce, aby mu bolo povolené upustenie od zábezpeky podľa § 16 účinného od 1. septembra 2012, je povinný požiadať colný úrad najneskôr do 30. júna 2012 o
a) úplné upustenie od zábezpeky, ak je prevádzkovateľ daňového skladu daňovo spoľahlivý najmenej 24 po
sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov pred podaním žiadosti o upustenie od zábezpeky,
b) čiastočné upustenie od zábezpeky vo výške 50 %, ak je prevádzkovateľ daňového skladu daňovo spoľahlivý najmenej 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov pred podaním žiadosti o upustenie od zábezpeky.

V súvislosti so zábezpekami je potrebné upozorniť daňové subjekty aj na skutočnosť, že právnická alebo fyzická osoba – podnikateľ, ktorá nezaplatí daň v lehote splatnosti ustanovenej zákonom a colný úrad použije na úhradu dane zábezpeku na daň sa dopustí správneho deliktu, za ktorý jej colný úrad uloží pokutu vo výške 20% z čiastky, ktorá bola použitá zo zábezpeky na daň na úhradu dane, najmenej však 100 €.

Po novom je v zákone upravený aj systém vratiek dane. Daňové subjekty si vzniknutý nárok už nemôžu uplatňovať žiadosťou o vrátenie dane, nakoľko nový vzor daňového priznania a dodatočného daňového priznania k spotrebnej dani z alkoholických nápojov ustanovený Vyhláškou MF SR č. 539/2011 Z. z. účinnou od 1.januára 2012 to už neumožňuje. Nárok na vrátenie dane si môžu uplatniť daňovým priznaním alebo dodatočným daňovým priznaním.

V rámci zrušovacích ustanovení boli okrem zákona č. 105/2004 Z. z. o spotrebnej dani z liehu ( s výnimkou ustanovení, ktorým bola predlžená účinnosť) zrušené aj Vyhláška MF SR č. 202/2004 Z. z. o povolených denaturačných prostriedkoch, ich ustanovených množstvách na denaturáciu liehu, o požiadavkách na denaturáciu liehu a manipuláciu s denaturovaným liehom, o požiadavkách na jeho vlastnosti a o určenom účele použitia denaturovaného liehu, ktorú nahradila Vyhláška MF SR č. 538/2011 Z. z. a Vyhláška MF SR č. 226/2004 Z. z. ktorou sa ustanovujú podrobnosti o požiadavkách na usporiadanie technologických zariadení na výrobu, spracovanie, skladovanie a prepravu liehu, kontrole množstva liehu, zisťovaní zásob liehu a o spôsobe vedenia evidencie liehu, ktorú nahradila Vyhláška MF SR č. 537/2011 Z. z.

mjr. Ing. Renáta Kravcová
hovorkyňa Colného úradu Prešov
 

Vyberte región